Literárny fond výzvu Spolku slovenských spisovateľov podporuje...

30.07.2015 11:08

VÝZVA: Literáti chcú využiť všetko, aby ich klub nebol striptízom

SITA | 30. 7. 2015 Kategória: Top správa

BRATISLAVA 30. júla (SITA) – Spisovatelia volajú po záchrane Klubu slovenských spisovateľov v Bratislave. Ministerstvo kultúry im odporúča obrátiť sa na pamiatkarov a Literárny fond vyjadruje podporu. Dôvodom verejnej výzvy je, že podzemné priestory na Laurinskej ulici číslo 2 v centre hlavného mesta, slúžiace vyše 35 rokov literárnemu životu, sa údajne majú zmeniť na nočný striptízový klub. O zachovanie klubu pre kultúru volá Spolok slovenských spisovateľov (SSS), ktorý zverejnil na svojej webstránke výzvu „Zachráňme Klub slovenských spisovateľov." Podľa čestného predsedu spolku Jaroslava Rezníka staršieho, Spolok slovenských spisovateľov urobí všetko pre to, aby sa z Klubu slovenských spisovateľov nestal nočný klub. Avizuje, že SSS sa mimoriadne zíde a rozhodne o ďalšom postupe. „Ak firma (Arthur DS, s. r. o., pozn. redakcie) neustúpi, tak využijeme všetky možnosti na záchranu Klubu slovenských spisovateľov pre kultúrnu verejnosť," povedal pre agentúru SITA spisovateľ Jaroslav Rezník st., ktorý žasne "nad tým, kam až môže zájsť ľudská bezočivosť a chamtivosť po peniazoch".

Spolok slovenských spisovateľov zverejnil na svojej webstránke výzvu "Zachráňme Klub slovenských spisovateľov", v ktorej sa medzi iným obracia na ministra kultúry Mareka Maďariča s návrhom na zaradenie Klubu slovenských spisovateľov do zoznamu kultúrnych pamiatok, vrátane jeho interiéru. Ako pre agentúru SITA uviedlo ministerstvo kultúry v reakcii na výzvu, o zaradení priestoru medzi kultúrne pamiatky rozhodujú pamiatkari a preto spolku odporúča obrátiť sa na príslušný pamiatkový úrad.

Spolok zároveň žiada firmu Arthur DS, aby „bezodkladne rokovala so spolkom ako relevantným partnerom a s Literárnym fondom o ďalšej prevádzke Klubu slovenských spisovateľov." Literárny fond výzvu Spolku slovenských spisovateľov podporuje, je za zachovanie Klubu slovenských spisovateľov pre kultúru, pripomína však, že zmluvu na prevádzku klubu ukončil v roku 2013, uviedol pre SITA riaditeľ Literárneho fondu Ladislav Serdahély.

(Čítať celý článok)