Ako sme online otvorili Slovesnú jar v Martine

22.04.2020 07:18

Žijeme v období núdzového stavu, nielen my, vyrovnávajú sa s ním ďalšie štáty Európy vrátane Slovenska. Už veľa mesiacov som mala v kalendári (a to ešte v starom) poznámku, že 1. apríl 2020 ma zastihne na Slovensku, kde bude prebiehať otvorenie 5. ročníka Tatranskej literárnej jari a následne 54. ročníka Slovesnej jari v Martine.

Vlani to bola veľká udalosť. Spolok slovenských spisovateľov (SSS) a Matica slovenská s podporou slovenského Fondu na podporu umenia zorganizovali veľké medzinárodné literárne stretnutie – poeticko-hudobný večer v Komornom divadle v Martine – ako zlatý klinec pri príležitosti stého výročia založenia Matice slovenskej (1863).

Zišli sa v ňom spisovatelia z viacerých štátov strednej, východnej a južnej Európy: okrem Slovákov Česi, Maďari, Nemci, Srbi, Lužickí Srbi, Rumuni či Bulhari. Divadlo sa do posledného miesta zaplnilo, na javisku prebiehali besedy, hralo sa na gitare a čítali sa verše. Atmosféra bola naozaj srdečná, stretnutia prínosné, preto som sa tohto roku na uvedené podujatie veľmi tešila. Človek mieni, Pánboh mení, hovorievala naša babička. Prvý apríl 2020 ma zastihol, bohužiaľ, doma. Akcia sa nemohla uskutočniť, no napriek tomu sme nedopustili, aby sa na naše stretnutie zabudlo.

Miroslav Demák, zvaný Bayo, mohutný srbský Slovák s láskavým srdcom, pôvodom zo Starej Pazovy, spisovateľ žijúci v Bratislave, zorganizoval – po dohode s predsedom SSS Miroslavom Bielikom – v hodine zamýšľaného otvorenia čítanie veršov. Spojil nás prostredníctvom internetu, pripravili sme si básne a podľa rozvrhu sme ich vo chvíli, keď mala byť martinská Slovesná jar otvorená, začali čítať.

Postupne čítali: Lucian Alexiu (Rumunsko), Bojan Angelov (Bulharsko), Radomir Andrić (Srbsko), Dagmar Mária Anocová (Rumunsko), Miroslav Bielik (Slovensko), Dimitrij Burago (Ukrajina), Miroslav Demák (Slovensko), Christo Petresky (Macedónsko), Jeremija Lazarević (Srbsko), Nina Panićová Simićová (Srbsko), Atanas Zvezdinov (Bulharsko), Lydie Romanská (Česko), Martin Prebudila (Srbsko). Na záver zaspieval Dimitar Christov (Bulharsko) zhudobnenú báseň na pamiatku bulharského básnika Christa Boteva, ktorý ako mladý veliteľ zahynul roku 1876 pri povstaní proti Turkom. Každý sám, postupne, kdekoľvek, trebárs doma, po piatich minútach; štafeta sa vlnila od Bulharska a Rumunska cez Ukrajinu a Srbsko na Slovensko a cez Ostravu do Martina. Nemáte tušenia, čo to s človekom urobí. Dojalo ma to, bolo to stretnutie s básnikmi a s poéziou, porozumeli sme si, uistili sme sa, že sme na seba od vlaňajška nezabudli. Po mne, bolo to presne o 19. hodine, čítal Martin Prebudila, básnik a prozaik, Slovák narodený a žijúci v Srbsku, redaktor rádia Nový Sad. Predvlani sme spisovateľa a jeho mamičku navštívili so šéfredaktorom Literárneho týždenníka Štefanom Cifrom v Starej Pazove. Pohostil nás v tradičnej domácej reštaurácii na brehu mohutnej rieky. A tradičnosť a domáckosť voňali nevšedným pohostinstvom. Okolo nás prechádzali mačky, staré lodičky so sieťami a pod nami sa valil velebný prúd Veľkého pána Dunaja, ako ho pomenoval srbský básnik Vasko Popa. Je svätý pre všetkých, ktorí na jeho brehoch žijú. A je teraz svätý i pre mňa. Martin Prebudila dočítal, Dimitar Christov zaspieval; tým bola Slovesná jar v Martine 2020 oficiálne online otvorená.

LYDIE ROMANSKÁ, podpredsedníčka Obce spisovateľov Českej republiky