Možné vyhlásenie Domu spisovateľov za NKP posúdi Pamiatkový úrad SR

05.08.2015 11:11

TERAZ | Slovensko

TASR, 04.08.2015 16:07

Ministerstvo kultúry mu dnes postúpilo podnet Spolku slovenských spisovateľov

Bratislava 4. augusta (TASR) - To, či je Dom spisovateľov možné vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku, posúdi Pamiatkový úrad (PÚ) SR. Ministerstvo kultúry (MK) mu dnes postúpilo podnet Spolku slovenských spisovateľov, ktorým sa obrátil na ministra kultúry Mareka Maďariča koncom júla s tým, aby zaradil daný objekt vrátane jeho interiéru do zoznamu kultúrnych pamiatok.
„Ministerstvo kultúry nemá zo zákona kompetenciu otvárať správne konanie vo veci vyhlasovania objektov za národné kultúrne pamiatky. Táto kompetencia spadá plne do pôsobnosti odborného orgánu, ktorým je Pamiatkový úrad SR," priblížil hovorca MK Jozef Bednár pre TASR.
Keďže súčasťou objektu na Laurinskej ulici v Bratislave sú aj vzácne architektonické články, tzv. gotické sedílie, evidované v Ústrednom zozname pamiatkového fondu ako národné kultúrne pamiatky, ministerstvo považuje za vhodné, aby podnet vyhodnotil a zaujal k nemu stanovisko PÚ.

(čítať celý príspevok)