V prvej finálovej päťke Anasof litera je aj román ETELY FARKAŠOVEJ Scenár (Vydavateľstvo SSS, 2017)

04.09.2018 20:23

Exkluzívne: V Rádiu Devín vyhlásili prvú finálovú päťku Anasoft litera

V pondelok 3. septembra 2018 naživo v Rádiu Devín vyhlásili po prvý raz v histórii ceny piatich finalistov Anasoft litera.

Z desiatky ešte užší výber

Anasoft litera sa dlhodobo usiluje propagovať hodnotnú slovenskú prozaickú tvorbu a pracovať s ňou v rámci svojich projektov po celý rok. Po dvanástich ročníkoch sa organizátori rozhodli pristúpiť k zmene štatútu. Simona Fochlerová, organizátorka ceny tento krok vysvetľuje: „Na základe spätnej väzby viacerých členov porôt v posledných ročníkoch sme začali hľadať model, ktorý by najlepšie zodpovedal hodnotovo premenlivej a z roka na rok hustnúcej literárnej produkcii. Rozhodli sme sa pridať ešte jeden krok v hodnotení porotou, a tak poukázať aj na umelecko-hodnotové rozdiely v samotnej desiatke. Porota vybrala, ako aj v predchádzajúcich ročníkoch, desať najlepších kníh zo zoznamu automaticky nominovaných titulov, ktorým sa venujeme po celý rok ako doteraz. Pár dní pred vyhlásením laureáta ich zúžila na päť, akoby crème de la crème slovenskej prózy vydanej v roku 2017.” Od užšieho výberu finalistov si Fochlerová sľubuje konkrétnejšie predstavenie a reflektovanie stavu hodnotej súčasnej slovenskej pôvodnej prozaickej literatúry.

Finálová päťka Anasoft litera 2018

Odborná porota v zložení literárny vedec Zoltán Rédey, prekladateľka, redaktorka a riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová, jazykovedkyňa a prekladateľka Lucia Molnár Satinská, literárny kritik a redaktor Derek Rebro, literárny kritik, publicista a prekladateľ Patrik Oriešek vybrala z desiatky Anasoft litera 2018 týchto päť finalistov (v abecednom poradí):

Farkašová, Etela: Scenár, Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2017

Majling, Daniel: Ruzká klazika, BRAK, 2017

Modrovich, Mária: Flešbek, Drewo a srd/VLNA, 2017

Rozenbergová, Vanda: Muž z jamy a deti z lásky, Vydavateľstvo SLOVART, 2017

Vilikovský, Pavel: Krásna strojvodkyňa, krutá vojvodkyňa, Vydavateľstvo SLOVART, 2017

 

Vyhlásenie prvej finálovej päťky sa uskutočnilo naživo 3. 9. 2018 poobede v Rádiu Devín (vypočuť si to záznamu môžete TU).

 

 VIAC: <Exkluzívne: V Rádiu Devín vyhlásili prvú finálovú päťku Anasoft litera>.

(Zdroj: Anasoft litera 2018; tlsss))

PREČÍTATE SI:

Zmeny v súťaži a Anasoft litera 2018 a Cena čitateľov – ZAPOJTE SA DO HLASOVANIA (do 19. 9.)