POETICKÁ KARAVÁNA básnikmi Miodragom Jakšićom (Srbsko) a Dmitriom Buragom (Ukrajina) a POÉZIA BEZ HRANÍC s domácimi básnikmi, členmi SSS – v sobotu 23. 9. 2023 o 13. hod. v Seminárnej sále Univerzitnej knižnice v Bratislave na Klariskej 5

21.09.2023 10:21

Spolok slovenských spisovateľov a Literárny týždenník, časopis SSS,
básnici Miodrag Jakšić a Dmitri Burago

POZÝVAJÚ NA PODUJATIE

POETICKÁ KARAVÁNA

so zahraničnými básnikmi Miodragom Jakšićom (Srbsko) a Dmitriom Buragom (Ukrajina)

POÉZIA BEZ HRANÍC

 s domácimi básnikmi – členmi Spolku slovenských spisovateľov

 

v sobotu 23. 9. 2023 od 13.00 do 15.00 hod.

v Seminárnej sále Univerzitnej knižnice v Bratislave na Klariskej ul. 5

 

Literárne podujatie sa uskutočňuje pri príležitosti 100. výročia vzniku Spolku slovenských spisovateľov – s mediálnou podporou Literárneho týždenníka.

 

Moderujú:

Štefan Cifra, tajomník SSS, Miroslav Demák, spisovateľ, prekladateľ
Miodrag Jakšić a Dmitri Burago, básnici

Program:

1. Otvorenie, predstavenie hostí
2. Poetická karavána – zahraniční básnici, čítanie poézie
3. Poézia bez hraníc –  domáci básnici, členovia SSS, čítanie poézie

Prezentácia poézie

POETICKÁ KARAVÁNA je program, s ktorým putujú po Európe jeho hlavní aktéri:

* Miodrag Jakšić (* 1969), belehradský spisovateľ, vedúci Umeleckej skupiny a vydavateľstva „Arte“, autor vyše 20 kníh poézie, vydaných a oceňovaných v Srbsku a zahraničí, z ktorých najnovšia je anglicko-srbská zbierka Hold on to the Sun – Drž sa slnka;

* Dmitri Burago (* 1968), kyjevský spisovateľ, autor deviatich zbierok, redaktor troch poetických a filologických časopisov a majiteľ vydavateľstva, ktorý prednáša na Kyjevskej pedagogickej univerzite svetovú literatúru.

Svoju poéziu M. Jakšić a D. Burago čítajú v 26 mestách a 18 štátoch: po Solúne vystúpia v Sofii (Bulharsko), Niši (Srbsko), v meste Brčko (Bosna a Hercegovina), v Maribore (Slovinsko), Pule (Chorvátsko), Janove a San Reme (Taliansko), v Monte Carle (Monako), Barcelone, Valencii, Alicante, Granade, Sevilly a Madride (Španielsko), v Lisabone (Portugalsko), Lyone (Francúzsko), Andorre a Solothurne (Švajčiarsko), Mníchove (Nemecko), v Braunau a vo Viedni (Rakúsko), v Prahe a Brne (Česko), v Bratislave (Slovensko), Budapešti (Maďarsko) a putovanie ukončia v Krčedine a Belehrade (Srbsko).

***

V Bratislave sa k nim v programe POÉZIA BEZ HRANÍC pripoja domáci básnici, členovia Spolku slovenských spisovateľov – so svojimi veršami v materinskom jazyku, teda v jazyku poézie: MÁRIA BÁTOROVÁ, ŠTEFAN CIFRA, MIROSLAV DEMÁK, MICHAL CHUDA, KAREL KLAT, ZLATA MATLÁKOVÁ, RUŽENA ŠÍPKOVÁ a ďalší.

Vstup voľný

MAPKA: